De ce orasele au nevoie de smart parking?

Pentru a rezolva problema parcarii pe fondul cresterii nevoii de mobilitate, orasele moderne apeleaza la noile tehnologii pentru monitorizarea in timp real si administrarea integrata a parcarilor on- si off-street.

In orasele moderne, nevoia de mobilitate a cetatenilor este in puternica crestere. In acelasi timp, masinile personale constituie inca mijlocul de transport favorit pentru deplasare, ceea ce conduce la cresterea numarului de vehicule, a consumului de energie, a poluarii.

O alta consecinta a cresterii numarului de vehicule in orase o reprezinta nevoia de extindere si dezvoltare a infrastructurii de transport precum si a serviciilor aferente. In zilele de astazi, orasele trebuiesc sa adapteze in permanenta politica de mobilitate urbana la noile schimbari ce intervin in obiceiurile si comportamentul cetatenilor, la noile tehnlogii in materie de digitalizare.

Parcarea – atat componenta off-street, dar mai ales cea on-street, a devenit un element cheie in planul de mobilitate urbana al oraselor.

Datorita numarului insuficient de locuri de parcare din zonele centrale sau cele cu activitatea intensa, apare un trafic suplimentar generat de soferii care se invart in zona, cautand un loc de parcare disponibil. Acest trafic se suprapune peste traficul existent, cauzand in anumite intervale orare, stari de aglomeratie sau chiar blocaje.

Nici parcarea pe timp limitat, nici costurile mari de parcare in zonele centrale nu mai constituie solutii pentru descongestionarea traficului. Solutia o reprezinta smart parking.

Smart parking defineste un ecosistem care integreaza senzori, dispozitive de monitorizare, echipamente de plata, sisteme automate, aplicatii software, infrastructura IT&comunicatii si care furnizeaza in timp real, informatii relevante provenite de la parcarile on-street, de la parcarile off-street, informatii despre mijloacele de transport alternative.

Prin intermediul aplicatiilor mobile conectate in acest ecosistem, cetatenii – rezidenti sau vizitatori, sunt ghidati catre locuri de parcare disponibile, sunt informati privind traficul, evitarea aglomeratiei, mijloacele de transport alternative si li se faciliteaza plata rapida a serviciilor de parcare sau de transport in comun.

Orasele moderne din intreaga lume folosesc deja acest ecosistem pentru a gestiona mult mai eficient parcarile, pentru a colecta in timp real date din trafic si a monitoriza activ spatiile de parcare disponibile, pentru a utiliza tarifarea dinamica.

In plus, ecosistemul permite adaptarea rapida a politicii lor de mobilitate la noile tendinte, precum si influientarea comportamentul soferilor in vederea decongestionarii traficului si a reducerii poluarii.

Situatia existenta

Fiecare regiune, oras, institutie sau operator de parcari implementeaza propria politica de parcare, avand in vedere dimensiunile populatiei, traficul zonal, activitatile economica, culturala sau turistica desfasurate in zona respectiva.

In functie de politica adoptata, beneficiarul aleage sa foloseasca anumite tehnologii si sisteme pentru parcari, care sa raspunda cel mai bine nevoilor de moment.

De multe ori insa sunt alese, fie sisteme ieftine care sa poata fi achizitionate cu bugete reduse, dar care se dovedesc lipsite de fiabilitate si au numeroase perioade de nefunctionare, fie sisteme foarte performante dar care devin costisitoare in utilizare datorita modului in care trebuiesc operate.

In ambele situatii, beneficiarii inregistreaza pierderi financiare, in primul caz prin colectare neeficienta, cu perioade de intrerupere, iar in al doilea caz, datorita cheltuielilor mari cu achizitia si exploatarea sistemelor.

In acest context, compania noastra – prin intermediul tehnologiilor inovatoare pe care le promoveaza si a sistemelor inteligente, provenite de la unii dintre cei mai importanti producatori mondiali din industrie, furnizeaza oraselor si comunitatilor din Romania, operatorilor de parcari, solutii pentru amenajarea, dotarea si administrarea parcarilor, colectarea eficienta cu costuri reduse a taxelor ce provin de la acestea.

Ecosistemul fast🅿️ark de smart parking permite integrarea tuturor dispozitivelor, echipamentelor, sistemelor si aplicatiilor software destinate parcarilor, indiferent de marca sau de tipul acestora.

Dimensiunea sau componentele lui variaza de la parcare la parcare, de la operator la operator sau de la municipalitate la municipalitate, functie de bugetul alocat si politica de mobilitate promovata.

Ecosistemul nostru este complet flexibil, modular, poate fi creat de la zero cu echipamente si aplicatii software noi, sau dezvoltat in diferite etape, cu preluarea si integrarea unor sisteme deja existente, ca raspuns la prioritatile imediate si constrangerile bugetare.

Arhitectura ecosistemului fast🅿️ark pentru municipalitati si operatori de parcari

Ecosistemul fast🅿️ark se compune dintr-un ansamblu de senzori, dispozitive, echipamente si sisteme automate, aplicatii software si serviciile aferente necesare administrarii si utilizarii parcarilor on- si/sau off-street:

 • parcometre
 • automate stradale de plata
 • senzori parcare
 • bolarzi si bariere pentru limitarea si controlul accesului
 • sisteme automate pentru parcari
 • sisteme de informare si ghidare
 • supraveghere si analiza video
 • aplicatii software mobile pentru plata parcarii (sms, card bancar, contactless NFC)
 • aplicatii software mobile pentru enforcement
 • aplicatii software pentru administrarea si monitorizarea sistemelor si echipamentelor
 • aplicatii software pentru administrarea si monitorizarea incasarilor
 • servicii pentru gazduire tip cloud, administrare sisteme
 • servicii de instalare
 • servicii de integrare sisteme, echipamente, inclusiv cele existente
 • servicii de mentenanta, service, suport tehnic pentru automate de plata, bariere, senzori, sisteme IT&Comunicatii, aplicatii software
 • servicii de operare
Caracteristicile ecosistemului fast🅿️ark
 • Scalabil. Arhitectura moderna, cu un grad mare de personalizare, configurabil functie de nevoi imediate si cerinte diverse.
 • Adaptabil. Conceput pentru a integra si administra fie parcari on-street, off-street, rezidentiale sau un mix al acestora..
 • Inteligent. Dispune de instrumente puternice de colectare si analiza de date in timp real, vizualizare indicatori de performanta. Permite stabilirea de noi strategii si politici sau adaptarea rapida a celor existente.
 • Satisfactia cetatenilor. Accesul rapid la date si adaptabilitatea sistemului permit ajustarea politicilor in sensul cresterii calitatii vietii, a satisfactiei utilizatorilor.
Beneficiile implementarii ecosistemului

Beneficiile municipalitatilor si operatorilor de parcari ce utilizeaza ecosistemul fast🅿️ark

Regiunile, municipalitatile, comunitatile, operatorii de parcari au posibilitatea prin implementarea ecosistemului fast🅿️ark, sa monitorizeze in timp real toate parcarile si locurile de parcare disponibile, sa urmareasca incasarile, dinamica preturilor acolo unde se aplica, sa actioneze enforcementul in zonele unde nu se respecta regulile, sa gestioneze traficul, aglomeratia si blocajele din zonele centrale sau cu activitate ridicata, prin influientarea comportamentului soferilor.

Utilizarea ultimelor tehnologii, sisteme si aplicatii software in materie de parcari permit ajustarea politicilor locale privind parcarea, datorita flexibilitatii solutiilor (tarife dinamice pentru zonele aglomerate, durata limitata de parcare, aplicare enforcement, schimbare rapida politica preturi si regulament).

Municipalitatile au acum la dispozitie instrumente pentru incurajarea si indrumarea soferilor sa evite zonele aglomerare, sa foloseasca si sa combine mijloacele de transport in comun (autobuze, tramvaie, troleibuze, taxi, biciclete sau trotinete de inchiriat) pentru a ajunge la destinatie in zonele centrale. Pot concepe o politica de parcari clara, dinamica la schimbari, eficienta prin colectarea si analizarea de date in timp real, prin cunoasterea in orice moment al comportamentului si obiceiurilor soferilor.

In plus, ecosistemul fast🅿️ark permite interconectarea sistemului municipal care administreaza parcarile on- si off-street ale orasului cu operatorii de parcari, cu proprietari privati de parcari de mari dimensiuni precum centrele comerciale, centrele de afaceri si cladirile de birouri, hotelurile, arene sportive, centre culturale, campusuri universitare, spitale, gari, aeroporturi.

Astfel, cetatenii, rezidenti sau vizitatori au la dispozitie informatii clare, centralizate privind disponibilitatea locurilor de parcare in zonele de interes, politica de preturi, informatii despre trafic.

Implementarea si folosirea ecosistemului fast🅿️ark de smart parking aduce municipalitatilor si operatorilor de parcari urmatoarele beneficii:

 • maximizarea investitiilor in echipamente si sisteme, pentru un buget dat (investitii smart);
 • posibilitatea de a folosi un mix de solutii tehnice, adaptat la nivelul taxelor de parcare, activitatea economica/turistica/culturala din regiune, sezonalitate, cultura locala, comportamentul soferilor;
 • integrarea echipamentelor si sistemelor existente, chiar daca sunt produse in tehnologii mai vechi, pentru exploatarea la maxim, pana la inlocuire;
 • solutie web-based in cloud care nu necesita cheltuieli si bugete mari de IT, cunostinte si personal de specialitate pentru administrarea sistemelor, investitii in securizarea cibernetica a operatiunilor;
 • reducerea riscurilor privind securitatea datelor;
 • fiabilitate ridicata, eliminarea blocajelor de functionare si utilizare a sistemelor de parcari, neintreruperea serviciilor prestate cetatenilor;
 • administrarea facila a tuturor operatiunilor;
 • monitorizarea functionarii echipamentelor, a mentenantei lor, a problemelor aparute in utilizare. Costuri mult mai reduse de operare fata de sistemele clasice, neintegrate;
 • monitorizarea in timp real a locurilor de parcare disponibile, predictii functie de comportamentul soferilor;
 • monitorizarea integrata a incasarilor pe toate canalele de plata: aplicatii mobile de plata cu sms sau card, plata cu cash sau card la parcometre si automate de plata, plata online;
 • posibilitatea de a folosi tarife dinamice;
 • aplicare facila enforcement, urmarirea agentilor in teren, monitorizarea amenzilor si a incasarilor din amenzi, rapoarte comparative plati/amenzi;
 • cheltuieli reduse cu administrarea si mentenanta sistemelor;
 • cheltuieli mult reduse cu colectarea contravalorii abonamentelor, taxelor de parcare si a amenzilor;
 • incasari net superioare;
 • posibilitatea de a prezenta o politica de parcari/mobilitate flexibila, in conformitate cu ultimele tendinte urbane;
 • reducerea traficului si aglomeratiei, eliminarea blocajelor din centrele oraselor si din zonele cu activitate intensa turistica/economica/culturala;
 • reducerea poluarii, reducerea emisiei de noxe, a consumului de energie, a zgomotului produs de trafic. Cresterea calitatii vietii;

Beneficiile cetatenilor in orasele unde este implementat ecosistemul fast🅿️ark de smart parking

Datele culese de ecosistem nu sunt folosite doar de catre municipalitati si operatorii de parcari, ci si de catre cetateni – rezidenti, navetisti sau alti vizitatori. Astfel, ei beneficiaza de informatii in timp real privind disponibilitatea locurilor de parcare din zonele de interes, politica de preturi pentru fiecare parcare, informatii din trafic, informatii despre alte mijloace de transport alternative, notificari si informatii importante din partea autoritatilor.

Ei pot sa aleaga acum canalul de comunicatii favorit, fie ca acesta este un smartphone, tableta, computer, infokiosk sau totem instalate de municipalitate, alte sisteme de informare si ghidare. Ecosistemul fast🅿️ark poate comunica instant pe toate aceste dispozitive.

Aceasta disponibilitate creste valoarea serviciilor oferite de municipalitate si, pe de alta parte, incurajeaza cetatenii sa foloseasca si alte mijloace de transport alternative.

Prin intermediul aplicatiilor mobile, cetatenii pot plati:

 • costurile cu parcarea;
 • acces si utilizare statii de incarcare;
 • inchiriere in avans loc de parcare;
 • abonamente lunare, trimestriale, anuale;
 • parcarea de resedinta;
 • tichete de calatorie pentru alte mijloace de transport;
 • inchirieri de masini, biciclete, trotinete puse la dispozitie de municipalitate sau de catre operatori privati;
 • amenzi;
 • diferite subscriptii sau abonamente;
 • taxe si impozite.

Implementarea si folosirea ecosistemului fast🅿️ark de smart parking aduce cetatenilor o serie de beneficii importante pentru o viata de calitate intr-un oras modern:

 • gasirea unui loc de parcare convenabil atunci cand te afli in trafic;
 • navigare si ghidare spre locul ales;
 • plata printr-un mijloc de plata convenabil;
 • eficentizarea procesului de plata a parcarii sau a altor servicii oferite de catre municipalitate sau operatorii de parcari; control exact al costurilor si cheltuielilor zilnice;
 • informatii din trafic;
 • acces la informatii privind alte mijloace de transport, orarul mijloacelor de transportul in comun, achizitionarea de tichete de calatorie;
 • eliminarea aglomeratiilor si reducerea traficului in centrul orasului sau in zonele cu activitate importanta, turistica, economica sau culturala;
 • reducerea poluarii datorate traficului intens;
 • reducerea consumului de energie;
 • eliminarea stresului cotidian provenit de la aglomeratia din trafic si lipsa locurilor de parcare.

Ultilizarea ecosistemului fast🅿️ark de smart parking reduce timpul petrecut de catre conducatorii auto pentru cautarea unui loc de parcare cu aproximativ 40%, emisia de CO2 cauzata de traficul din zonele centrale cu 10% si conduce la cresterea incasarilor taxei de parcare cu pana la 30%, la nivelul intregului oras.

Doriti mai multe informatii despre sistemele smart parking?

Specialistii fast🅿️ark in sisteme smart parking va stau la dispozitie

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Română