Digital Parking, Componenta-Cheie intr-un Smart City

Parcarile off-street administrate de municipalitati sunt o parte esentiala a peisajului mobilitatii urbane. Insa o parcare bine gestionata are potential pentru ceva mult mai mult. Concret, parcarile conectate digital sunt elementele de baza ale orasului inteligent de maine. Iar drumul spre atingerea acestui obiectiv pentru fiecare municipalitate poate incepe de azi.

Digitalizarea poate crea oportunitati

Nu incape indoiala ca digitalizarea schimba comportamentul de parcare al utilizatorilor si parcarea in sine. Mai mult, ofera noi oportunitati de a nu mai vedea parcarea ca o functie de sine statatoare, ci de a o integra in ecosistemul si in mixul de mobilitate al unui Smart City.

Insa acest lucru necesita doi factori: dezvoltarea digitala a zonelor de parcare municipale si o platforma care sa conecteze toti actorii relevanti ai mobilitatii (de la sistemul de parcare pana la controlul traficului, companiile de transport local, sistemele de car sharing etc.).

O conditie prealabila pentru accesul smart intr-o zona de parcare digitalizata este sistemul de recunoastere a placutelor de inmatriculare (LPR), bazat pe camere video performante.

In prima instanta, este vorba despre o experienta convenabila pentru utilizator, cu intrari si iesiri ticketless (fara bilet) si fara statii de plata automate. Insa la un nivel superior, este si o modalitate de a colecta date valoroase.

Se creeaza astfel o transparenta ce permite o gama extinsa de aplicatii inovatoare pentru conceptele de mobilitate ale municipalitatii. De exemplu, pe baza unor date precise despre utilizarea spatiului de parcare in timp real, traficul poate fi directionat intr-o maniera precisa – fie ca este vorba de locuri de parcare libere, de spatii Park & Ride (P&R), de locuri de parcare alternative pentru evenimente si multe altele.

De asemenea, municipalitatea poate controla gradul de ocupare al locurilor de parcare prin stabilirea tarifelor in functie de situatie sau, de exemplu, poate oferi locuri de parcare deschise pentru diferite grupuri tinta.

Ce este o solutie digitala de plata a parcarii?

O solutie de plata cashless (fara numerar) pentru parcare este un sistem de plata care nu necesita bani fizici pentru a efectua tranzactii legate de parcare. Este o modalitate rapida si sigura de a plati mobil.

Parcarea digitala implica plata prin card, portofel electronic, aplicatie mobila sau SMS. Acest lucru face parcarea digitala mai usoara si mai convenabila pentru utilizatori, acestia putand plati la fata locului, fara stresul ca nu au numerar.

Si cum functioneaza?

Parcarea digitala este, in general, activata de o aplicatie mobila de parcare in care un utilizator trebuie sa se inregistrare. In acest proces, dupa ce isi inregistreaza si vehiculul, utilizatorul poate cauta toate parcarile disponibile din zona.

Odata selectata parcarea, utilizatorul poate seta durata de parcare, iar ulterior poate icepe procesul de plata. Utilizatorul poate efectua plati prin diferite moduri, cum ar fi: card de debit/credit, portofel electronic, contactless (NFC, RFID) sau prin scanarea unui cod QR.

Ulterior, primeste o notificare de confirmare a platii, odata ce este finalizata. In plus, utilizatorului i se reaminteste si cand sesiunea sa de parcare este pe cale sa expire, putand-o prelungi.

Operatori si utilizatori conectati

O platforma completa in acest sens o constituie ecosistemul fast🅿️ark. Avand deja o experienta dovedita in ceea ce priveste solutiile end-to-end pentru operatorii de parcari si furnizorii de mobilitate, compania fast🅿️ark foloseste acest ecosistem pentru a integra parcarile cu aplicatia mobila UPPARK.

Aplicatia nu necesita experti in managementul parcarilor. Iar in ceea ce priveste echipamentele hardware, daca exista o baza actualizata de pornire, dezvoltarea digitala se poate face pe tehnologia existenta. Parcarile municipale, ale centrelor comerciale sau ale aeroporturilor beneficiaza deja de avantajele notabile ale tehnologiei smart.

Folosind date colectate in timp real si avand costuri reduse, sistemul digital de parcare le permite utilizatorilor sa fie la curent cu disponibilitatea locurilor de parcare. Scopul este de a reduce si de a automatiza timpul petrecut cu parcarea, cautand fizic un loc liber. Unele sisteme pot include o serie de servicii, cum ar fi notificari privind timpul de parcare, plata online si chiar optiuni de cautare a masinilor in parcarile mari.

Pe baza experientei anterioare in proiecte de smart parking, compania fast🅿️ark a fost aleasa (in 2021) ca furnizor pentru dotarea parcarii de pe Calea Motilor nr. 7 din Cluj-Napoca. Aici a livrat si pus in functiune un sistem automat pentru o parcare de 382 de locuri. Intregul sistem a inclus terminale de intrare HUB Parking, bariere Magnetic, camere LPR Quercus, automate de plata si terminale de iesire HUB Parking, panouri pentru afisarea locurilor libere AGLA, plus sistemul de administrare Janus Management System si aplicatia mobila pentru plata parcarii UPPARK.

De asemenea, in 2020, in municipiul Iasi, compania fast🅿️ark a livrat si pus in functiune un sistem integrat de detectare a starii locurilor de parcare, in nu mai putin de 16 parcari. Proiectul a inclus componente ale ecosistemului fast🅿️ark, precum: senzori Nedap, repertoare omnidirectionale Nedap, un sistem de administrare Nedap SENSIT SIS Cloud, precum si aplicatia mobila pentru afisarea locurilor de parcare si plata parcarii UPPARK Parking App.

Beneficii si pentru utilizator, si pentru operator

Dezvoltarea digitala a parcarii off-street inseamna sa stii ce se intampla in jurul tau si sa implementezi ulterior aceste cunostinte. Acest lucru are ca rezultat numeroase beneficii: in primul rand, municipalitatea economiseste costurile operationale, poate genera venituri suplimentare, reduce interactiunea cu numerarul sau eventualele erori in utilizare, obtine o calitate mai buna a traficului in zona si reduce aglomeratia generata de cautarea unui loc de parcare.

Parcare optimizata: Utilizatorii pot gasi cel mai bun loc de parcare disponibil, care in cele din urma le va economisi timp, eforturi si resurse. Parcarea este ocupata fara batai de cap, iar spatiul poate fi utilizat corespunzator de catre entitatile municipale, corporative sau comerciale.

Trafic redus: Fluxul de trafic se imbunatateste, intrucat numarul masinilor in cautarea unui loc disponibil de parcare se va diminua. Iar, pe cale de consecinta, nivelul de poluare va scadea simtitor.

User Experience: O solutie digitala de parcare va grupa intreaga experienta a utilizatorului intr-o actiune comuna. Plata, cautarea locatiei, notificarile de timp si identificarea locurilor libere nu mai sunt o problema si devin parte a procesului de sosire la destinatie.

Plata integrata: Utilizatorii care revin pot inlocui platile zilnice, in numerar, cu plati prin aplicatie si cu emiterea facturii pe telefonul mobil. Acest lucru ar putea conduce la programe de fidelizare ale clientilor si la obtinerea de feedback util.

Venituri: Folosind un sistem de parcare inteligent, fluxurile de venituri chiar sunt viabile. De exemplu, operatorii parcarii pot permite optiuni de plata pe niveluri, in funcție de locul de parcare. In plus, pot fi introduse programe de recompensa pentru a incuraja utilizatorii obisnuiti.

Siguranta sporita: Agentii de securitate si angajatii au acces la date in timp real ale parcarii, care pot ajuta la prevenirea activitatilor suspecte. Camerele LPR (recunoasterea numarului de inmatriculare) pot colecta imagini relevante.

Costuri reduse de management: Activitate umana (manuala) redusa si control automatizat crescut – adica economii de costuri cu resursele si forta de munca.

Servicii imbunatatite si de imagine: O experienta fara probleme poate creste imaginea de marca a entitatilor comerciale sau corporative. Indiferent daca destinatia este un aeroport, un birou de afaceri corporativ sau un mall/centru comercial, vizitatorii vor fi impresionati de tehnologia de varf si de factorii de acces.

Mai presus de toate, exista un beneficiu care, in definitiv, ar trebui sa fie o viziune a tuturor elementelor ce alcatuiesc un smart city: imbunatatirea calitatii vietii pentru toti oamenii care locuiesc, cumpara, lucreaza si parcheaza aici. Este parcarea dvs. „digital-ready” pentru smart city-ul de maine?

Servicii complete, Proiecte la cheie

Echipa noastra ofera consultantastudii de fezabilitate, studii de trafic si asistenta in stabilirea solutiilor de parcari potrivite pentru a raspunde nevoilor de mobilitate specifice fiecarei institutii sau companii. De asemenea, asigura proiectareainstalarea si mentenanta parcarilor on-street.

Lucrari de referinta

De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte pentru dotarea parcarilor off-street in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera: [Municipalitati] Bulevardul Decebal Bucuresti, Cluj-Napoca Parking Mogosoaia 9Primaverii 8,Primaverii 20 , Focsani, [Hoteluri] Hotel Continental Arad, [Cladiri de birouri] Expo Business Park Bucuresti, Floreasca Park Bucuresti, Grand Offices Floreasca Bucuresti, Multigalaxy I Bucuresti, [Laborator medical] Synevo, [Industrie] Grupo Antolin Sibiu.

Pe aceeasi tema
Echipamente
Unde le utilizam

Municipalitati
Hoteluri
Centre Comerciale
Spitale
Aeroporturi
Centre de Afaceri

Pe aceeasi tema

Ultimele noutati

Ultimele noutati

Doriti mai multe informatii despre solutiile de digital parking?

Specialistii fast🅿️ark in sisteme automate pentru parcare va stau la dispozitie

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Română