6 Avantaje ale Sistemelor de Ghidare in Parcare

Exista o multitudine de lucruri care ne fac viata mai usoara, iar altele rezolva unele probleme la care nu ne-am gandit sau pe care nu am stiut ca le avem. Asa, de pilda, a aparut conceptul de sisteme de ghidare in parcare, care poate fi vazut ca o forma de eficientizare si de control al accesului vehiculelor in parcare. Sau, pur si simplu, ca o modalitate de a minimiza stresul soferilor legat de locul de parcare. Oricare ar fi motivul, aceste sisteme au devenit tot mai populare in parcarile din intreaga lume.

Sistemele de ghidare pentru parcare sunt o tehnologie conceputa pentru soferi, oferind informatii în timp real.

Un astfel de sistem este o forma avansata de contorizare auto sau o tehnologie de detectare a vehiculelor, furnizand date dinamice pentru a facilita circulatia vehiculelor intr-o parcare. Desi acestea sunt intalnite, de obicei, in parcarile cu mai multe etaje, ele pot fi folosite si in alte tipuri de parcari.

Aceste sisteme folosesc cateva componente diferite pentru a-si maximiza utilizarea, de la comunicarea prin indicatoare si semne cu mesaje variabile pana la monitorizarea traficului in parcare.

Gasirea rapida si usoara a unui loc de parcare are o serie de beneficii, pe care le vom vedea mai tarziu. Asadar, prin analiza traficului de intrare si iesire, unul dintre cele mai evidente avantaje este eliminarea stresului de a gasi un loc de parcare gol.

Componentele-cheie ale unui sistem de ghidare in parcare

Un sistem de ghidare in parcare este definit de cateva componente ce constituie baza unei functionari cu maxima eficienta.

Inutil sa spunem ca fiecare sistem poate diferi de la un producator la altul, insa conceptul de baza este acelasi. Dar haideti sa vedem mai intai elementele unui PGS (Parking Guidance System).

Semnele – utilizarea semnalizarii este o parte esentiala a ghidarii soferilor pentru gasirea unui loc liber intr-o parcare off-street. De regula, semnele ofera informatii la intrare si pe traseul parcurs in parcare.

Detectorii – este tehnologia care indica daca un loc de parcare este ocupat sau nu de o masina. Are capacitatea de a sti cand o masina a eliberat locul.

Indicatorii – acestia sunt, de obicei, lumini LED amplasate deasupra locurilor de parcare, ce evidentiaza sau indica unde se poate parca. Ca regula generala, verde indica un loc liber, iar rosu – un spatiu indisponibil.

Sistemele de control – acestea reprezinta hub-ul care aduna informatiile si le distribuite catre diferitele elemente. Colectarea datelor despre masini si locuri de parcare gratuite, transmiterea acestora catre indicatoare si catre utilizatori.

Reteaua – intregul sistem si locurile de parcare sunt conectate, astfel incat toate sa poata comunica date in timp real.

Vehiculele – oricat de banal ar suna, ele sunt motivul inventarii si functionarii sistemului de ghidare. Pentru a fi eficient, sistemul se bazeaza pe datele furnizate de acestea.

Cum functioneaza un sistem de ghidare in parcare

Folosind un mix de tehnologii, ce includ monitorizare a traficului, semne cu mesaje variabile (VMS), comunicare la fata locului si analiza vehiculelor, sistemele de ghidare in parcare (PGS) asigura o experienta de parcare simpla si functionala.

Modul in care sistemele de ghidare pentru parcare functioneaza este:

  1. Masina este „scanată” la intrarea in parcare prin intermediul unei camere speciale LPR (ANPR).
  2. Semnele cu mesaje variabile (VMS) directioneaza soferii catre locurile libere. Soferii sunt informati despre cate locuri sunt la nivelul la care se afla, sau intr-o anumita sectiune a parcarii, sau chiar pe fiecare rand al structurii de parcare.
  3. Indicatorii de deasupra locurilor de parcare vor evidentia locurile libere. De obicei, LED-urile verzi indica spatiile neocupate.
  4. Odata ce masina parcheaza, senzorii speciali semnaleaza locul ca fiind ocupat si reduc numarul de locuri libere disponibile. LED-ul de deasupra locului de parcare va deveni rosu (ocupat).
  5. Pozitia vehiculului este salvata intr-o baza de date temporara.
  6. La intoarcerea in parcare, unele sisteme de ghidare pentru parcare pot chiar ajuta utilizatorul sa-si gaseasca masina („Find My Car”) prin intermediul statiilor de plata din parcare.
  7. Cand masina paraseste locul, acesta va fi din nou marcat ca liber (verde), iar un vehicul nou va fi directionat intr-acolo.
3 avantaje pentru soferi

Emisii mai reduse – timpul mai scurt pentru a parca inseamna mai putine emisii in aer, ceea ce face parcarea mai prietenoasa cu mediul. Oamenii gasesc mai repede un loc, iar consumul de combustibil este mai mic.

Mai rapid – cu totii am fost in situatia in care am ajuns undeva mai devreme sau la timp, dar am fost intarziati din cauza faptului ca nu am gasit un loc de parcare. Sistemele de ghidare pentru parcare accelereaza gasirea unui loc si reduc timpul condusului in cerc.

Stres redus – un mediu de parcare eficientizat elimina stresul gasirii unui loc de parcare sau al masinii parcate deja. Simpla ghidare catre un loc liber inseamna un proces mai simplu.

3 avantaje are pentru operatori

Timp real – prin designul lor, sistemele de ghidare in parcari functioneaza in timp real. Adica, prin intermediul indicatoarelor cu mesaje variabile, soferii care parcheaza vor primi informatii actualizate despre zonele unde sunt locuri libere si chiar despre numarul lor.

Analiza de date – inainte de introducerea tehnologiei inteligente și a sistemului PGS, parcarile nu aveau multe date despre masinile din interior. De exemplu, intr-o parcare cu plata si afisare, nu existau alte date reale in afara banilor colectati de aparate sau al numarului de tranzactii. Insa noile sisteme duc analiza datelor la „next level”.

Eficienta – unul dintre cele mai evidente beneficii este faptul ca sistemul de ghidare va imbunatati fluxul de trafic. Cand soferii stiu unde sunt un locuri libere, nu se vor mai invarti in cautarea unuia si nu vor mai intarzia parcarea.

Valorifica potentialul parcarilor mari

Sistemele de ghidare pentru parcare pot fi implementate oriunde oamenii au nevoie sa parcheze, insa pot fi valorificate la adevaratul potential in parcarile de mari dimensiuni. Practic, oriunde este un numar mare de locuri de parcare si un flux de trafic ridicat.

De exemplu, in centrele comerciale (mall-uri), aceste sisteme pot contribui la o experienta imbunatatita pentru cumparatori si la incurajarea vizitelor repetate.

De asemenea, in industria transporturilor, posibilitatea de a reduce stresul este esentiala prin proiectarea unei parcari in care este mai usor de parcat masina. Atunci cand calatoresc, oamenii sunt mai preocupati de timp si de gasirea rapida a unui loc de parcare.

Sistemele de ghidare pentru parcare sunt doar o parte din intregul ecosistem fastPark pe care compania noastra vi-l ofera, pentru un control mai bun al accesului vehiculelor si pentru o serie de beneficii pentru toti cei implicati, de la vizitatori sau personal pana la angajatori sau compania dvs. in ansamblu.

Servicii complete, Proiecte la cheie

Echipa noastra ofera consultantastudii de fezabilitate, studii de trafic si asistenta in stabilirea solutiilor de parcari potrivite pentru a raspunde nevoilor de mobilitate specifice fiecarei institutii sau companii. De asemenea, asigura proiectareainstalarea si mentenanta parcarilor on-street.

Lucrari de referinta

De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte pentru dotarea parcarilor off-street in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera: [Municipalitati] Bulevardul Decebal Bucuresti, Cluj-Napoca Parking Mogosoaia 9Primaverii 8,Primaverii 20 , Focsani, [Hoteluri] Hotel Continental Arad, [Cladiri de birouri] Expo Business Park Bucuresti, Floreasca Park Bucuresti, Grand Offices Floreasca Bucuresti, Multigalaxy I Bucuresti, [Laborator medical] Synevo, [Industrie] Grupo Antolin Sibiu.

Pe aceeasi tema
Echipamente
Unde le utilizam

Companii cu mai multe parcari
Universitati si campusuri
Parcuri tematice
Centre comerciale / mall-uri
Parcari urbane multietajate
Aeroporturi si gari/autogari
Centre de agrement / sanatate / sport
Outlet-uri si lanturi de magazine retail

Pe aceeasi tema

Ultimele noutati

Ultimele noutati

Doriti mai multe informatii despre sistemele de ghidare in parcare?

Specialistii fast🅿️ark in sisteme automate pentru parcare va stau la dispozitie

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Română